Δελτία Τύπου
04/04/2014
Αποκαλυπτήρια μνημείου για τους ήρωες του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59

Στις 4 Απριλίου 2014, στην παρουσία των δύο Προέδρων, της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, έγιναν τα Αποκαλυπτήρια του πιο μεγαλοπρεπούς μνημείου που στήθηκε ποτέ για τους ήρωες του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59.

Ένα σύμπλεγμα μορφών, ύψους πέντε μέτρων που φιλοτέχνησε ο εξαίρετος γλύπτης Αριστείδης Πατσόγλου.

Το μνημείο στήθηκε ύστερα από αγώνες τεσσάρων ετών, στο μικρό πάρκο μπροστά από το ξενοδοχείο Caravel, σε πολύ κεντρικό χώρο της Αθήνας.

Μνημείο Χρέους και Αγάπης. Στην τελετή παρέστησαν αγήματα στρατού, ευελπίδων, ευζώνων και η μπάντα του στρατού παιάνιζε εμβατήρια.

Το τρισάγιο τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Παρευρέθηκαν εκατοντάδες Κύπριοι απ’ όλη την Ελλάδα, οι χορηγοί αλλά και πολλοί Αθηναίοι.

Ακολούθησαν εντός του ξενοδοχείου Caravel, χαιρετισμοί από τους Προέδρους: ΣΙΜΑΕ Ανδρέα Μαϊμαρίδη, Συνδέσμου Αγωνιστών Θάσο Σοφοκλέους, ΠΕΠΙΣΜΕ Κλαίρη Αγγελίδου, και η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και τον γλύπτη Αριστείδη Πατσόγλου απονεμήθηκαν μετάλλια του Αγώνα της ΕΟΚΑ, χρυσό και αργυρό αντίστοιχα.

Προσωπικά αισθάνθηκα την υποχρέωση ως Πρόεδρος της Πανελλήνια Εταιρείας Προστασίας της Ιστορικής Μνήμης ΕΟΚΑ (ΠΕΠΙΣΜΕ) να εκφράσω ευγνώμονες ευχαριστίες στους χορηγούς του Μνημείου:

Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β’
Επίσκοπο Κύκκου και Τηλλυρίας κ.κ. Νικηφόρο
Κυρία Στάλω Χατζηιωάννου
Κύριο Ανδρέα Κύρρη
Κύριο Νίκο Ιωάννου
Κύριο Πάνο Κλ. Ιωαννίδη
Κύριο Ανδρέα Δρυμιώτη
Κύριο Δάκη Ιωάννου
Κύριο Δαμιανό Κωνσταντίνου
Κύριο Γλαύκο Χατζηπέτρου, Γ.Γ. ΠΑΣΥΔΥ
Κύριο Στέλιο Γιωργαλλίδη
Και φυσικά στον γλύπτη, Αριστείδη Πατσόγλου που πληρώθηκε μόνο την αξία του μετάλλου προσφέροντας την προσωπική του εργασία στην μνήμη των ηρώων μας.

Ευχαριστίες πρέπει να αποδοθούν στην Πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα και ιδιαιτέρως στον Πρέσβη κ. Φαίδωνα Αναστασίου για τον όλο συντονισμό της πολύ επιτυχούς εκδήλωσης, καθώς και στα μέλη της Χορωδίας του Συνδέσμου Αγωνιστών.