Άνθρωποι της Αμμοχώστου
29/11/2011
Ερύμανθος Χριστοφή

 

 
Ερύμανθος Χριστοφή
 
Ο Ερύμανθος Χριστοφή γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμμόχωστο, στην περιοχή Χρυσή Ακτή. Τώρα ζει και εργάζεται στη Λεμεσό.
 
Ο ίδιος ο καλλιτέχνης, σε σύντομο βιογραφικό σημείωμά του αναφέρει: «Γεννήθηκα στη θαλασσοφίλητη Αμμόχωστο, την πόλη του Ονήσιλου και του Ευαγόρα, από πατέρα καλλιτέχνη, κατασκευαστή εγχόρδων μουσικών οργάνων και ερασιτέχνη ζωγράφο. Διδάχθηκα από τον πατέρα μου τη σοφία και τα μυστικά και των δύο τεχνών. Από την οικογένειά μου απεκόμισα πλούτο όχι υλικό αλλά πνευματικό και καλλιτεχνικό. Ειδικεύτηκα στην Αθήνα στην κατασκευή οργάνων μελετώντας παράλληλα και τους τιτάνες ζωγράφους της αναγέννησης μέχρι και τους σύγχρονους. Ασχολήθηκα επαγγελματικά για επτά χρόνια ως κατασκευαστής εγχόρδων μουσικών οργάνων. Από το 1982 με κερδίζει ο χώρος των χρωμάτων και των φωτοσκιάσεων και έκτοτε εργάζομαι επαγγελματικά ως ζωγράφος.
 
Το έργο μου πηγάζει από βιώματα που δέχθηκα από τη βαθιά μελέτη της Ελληνικής Μυθολογίας, της Ιστορίας και των επιδράσεων της Χριστιανικής Φιλοσοφίας, αλλά και του ρεαλισμού, που δημιουργείται από την ανατομία της ανθρώπινης σκέψης και που δεν είναι ξένη με την πιο δυναμική και ευγενική πτυχή της ζωής, τον έρωτα. Πολλοί πίνακές μου έχουν σύμβολα που μιλούν αλληγορικά χωρίς να ακούονται τα λόγια τους. Έχουμε δηλαδή μια αλληγορική ποιητική φαντασία, Και μιλώ για ποιητική φαντασία στη ζωγραφική γιατί, όπως έλεγαν οι αρχαίοι, η μεν ποίησις είναι ζωγραφική λαλούσα, η δε ζωγραφική ποίησις σιωπηλή. Στη δουλειά μου βρίσκει κανείς σε διαρκή μεταμόρφωση την Ανατολή και τη Δύση, την αισθησιακή ομορφιά και την δίψα της υπέρβασης, το μαύρο και το άσπρο, το εδώ και το επέκεινα του άνω και του κάτω, του ουρανού και της γης, τον πόθο του αιώνιου.
 
 
 
 
  • Συνέντευξη στη Σούλα Ορφανίδου – Γεωργίου, στην Εφημερίδα Μάχη, 26 Αυγούστου 2001:
Ερ.: Από πού αντλείς τη θεματολογία σου;
Απ.: Τη θεματολογία μου την αντλώ μέσα από την καθαρά πνευματική μου αναζήτηση. Όταν λέω πνευματική αναζήτηση, δεν θέλω να πω τίποτα άλλο από την αναζήτηση και το ψάξιμο του Πλάστη μου και του ανθρώπου, είτε αυτός ονομάζεται Ερύμανθος, είτε όπως αλλιώς ονομάζεται.
Ερ.: Ποιες ώρες έχεις έντονη έμπνευση και ζωγραφίζεις;
Απ.: Ζωγραφίζω από πολύ νωρίς το πρωί, διακόπτω γύρω στη μία το μεσημέρι για να πάρω δύναμη να συνεχίσω. Όταν είμαι σε περίοδο εκθέσεως μου δουλεύω συνέχεια και έως αργά το απόγευμα. Αποδίδω, βέβαια πολύ περισσότερο όταν ζωγραφίζω από το πρωί μέχρι το μεσημέρι.
Ερ.: Ποια υλικά χρησιμοποιείς στη δουλειά σου;
Απ.: Τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι λάδια. Έχω δουλέψει και τ’ ακρυλικά και τη νερομπογιά, αλλά το αγαπημένο μου υλικό είναι το λάδι.
Ερ.: Ποια χρώματα αγαπάς ιδιαίτερα;
Απ.: Τα χρώματα που με συγκινούν ιδιαίτερα, δεν ξέρω ακόμα το γιατί είναι τα χρώματα της γης. Αυτό δεν αποκλείει βέβαια τα υπόλοιπα χρώματα.
Ερ.: Πόσες εκθέσεις έχεις στο ενεργητικό σου;
Απ.: Έχω 14 εκθέσεις στο ενεργητικό μου.
Ερ.: Τι ετοιμάζεις τώρα;
Απ.: Τώρα το Φθινόπωρο θα αναπτύξω τα θέματά μου, με τα οποία θα ασχοληθώ μέχρι την έκθεσή μου την ερχόμενη άνοιξη.
Ερ.: Ποιο είναι το όραμά σου;
Απ.: Δεν έχω κάποια φιλοδοξία, αλλά μόνο να γίνω καλύτερος άνθρωπος μέσα από τη ζωγραφική μου και να γνωρίζω σε βάθος τί είναι αυτό που ονομάζουμε Θεός, άνθρωπος, κόσμος.
Ερ.: Από ποιους ζωγράφους επηρεάστηκες στη δουλειά σου; Ποιους θαυμάζεις ιδιαίτερα;
Απ.: Θαυμάζω ιδιαίτερα το Rembrand (λίγο μετά την Αναγέννηση), για τον εξαίσιο τρόπο που χρησιμοποιεί τις φωτοσκιάσεις και τα χρώματα. Άλλος που θαυμάζω ιδιαίτερα (από τους σύγχρονους νεοέλληνες) είναι ο Γιάννης Τσαρούχης. Από το Rembrand επηρεάστηκα κυρίως στον τομέα της χρωματοσύνθεσης, στο στιλάρισμα και στα πρόσωπα που χρησιμοποιεί. Σε όλα τα υπόλοιπα χαίρομαι να πω ότι επενεργώ γνήσια, όσο μπορώ τουλάχιστον. Από εκεί και πέρα ας το κρίνει ο καθένας.
 
 
  • «Χρησιμοποιώ τη ζωγραφική ως μέσο για να πλησιάσω, να γνωρίσω και να κατανοήσω τον Θεό» - Η ανεικονικότητα, ο συνδυασμός των έντονων χρωμάτων και τα σύμβολα είναι τα κυριότερα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την καινούρια δουλειά του Κύπριου, γνωστού μας ζωγράφου, Ερύμανθου. Με μια μοναδική, συνδυασμένη καθόλα έκφραση των μέχρι σήμερα εμπειριών του ζωγράφου αποδίδεται ολόκληρη η εμπειρία και η ιστορία, η πορεία του έργου του εν λόγω ζωγράφου, σε ένα «κράμα» τεχνικών και έντονων χρωμάτων όπως είναι το κόκκινο και το κίτρινο αλλά και το μαύρο και άσπρο. Αφήνοντας τη μορφή και το συγκεκριμένο, ο Ερύμανθος μας ταξιδεύει σε άλλους κόσμους μέσα από την αφηρημένη τέχνη που ονομάζει «ανεικονική» για να ανακαλύψουμε και να ερμηνεύσουμε μέσα από το δικό μας φακό τι θέλει να πει ο δημιουργός. Στόχος του είναι πάντοτε να πλησιάσει και να ανακαλύψει μέσα από τις εμπνεύσεις του, τον ίδιο το Θεό..... Έχει στο ενεργητικό του 18 ατομικές εκθέσεις και αρκετές ομαδικές. Συνδυάζει το βυζαντινό και το αρχαίο ελληνικό στοιχείο από την ελληνική μυθολογία. Είναι η πρώτη φορά που ξεφεύγει από το συγκεκριμένο και επικεντρώνεται στο ανεικονικό θέμα....
  • Συνέντευξη στην Σούλα Οργανίδου, Εφημερίδα Θάρρος, 18 Απριλίου 2005:
Ερ. : Τι χαρακτηρίζει την καινούρια σου δουλειά Ερύμανθε;
Απ.: Την καινούρια μου δουλειά χαρακτηρίζει μια καινούρια έκφραση κάποιων νέων χρωμάτων που χρησιμοποιώ σ’ αυτή την ενότητα, όπως είναι το κόκκινο, το κίτρινο και το άσπρο και η ανεικονικότητα. Μετά από 25 χρόνια ακούραστης δουλειάς και έμπνευσης, μέσα από μια φανταστική πορεία και δημιουργία, τολμώ από εσωτερική ανάγκη και όχι χάριν της μόδας, να αναζητήσω μια ανεικονική και αφηρημένη ενότητα από έργα που συνδυάζουν όλες τις τεχνικές και τα χρώματα που μέχρι σήμερα δέσποζαν στα θέματά μου. Υπάρχουν βέβαια παράλληλα και τα χρώματα της γης σ’ αυτό που ονομάζω «έξαρσή» μου.
Στην περυσινή μου έκθεση δέσποζε ο ρεαλισμός, η «ανθρώπινη φόρμα» και το κατανοητό. Σε αυτή τη φάση της πορείας μου, σε ελάχιστα έργα υπάρχει η «ανθρώπινη φόρμα».
Σήμερα θα χαρακτήριζα τα τελευταία μου έργα «ανεικονικά» δηλαδή περισσότερο «αφηρημένα».
Το χρώμα που δεσπόζει σε συνδυασμό με το κίτρινο, το κόκκινο και το άσπρο είναι το μαύρο. Στη θέση της «φόρμας» (μορφής), τοποθετώ τα χρώματα που προσδίδουν ελευθερία έκφρασης. Εκφράζομαι λοιπόν τώρα με πολύ χρώμα και σύμβολα. Υπάρχει και το στοιχείο του ρεαλισμού βέβαια αλλά είναι γραμμικό.
 
Ερ.: Ποιο είδος ζωγραφικής αγαπούσες και αγαπάς ιδιαίτερα;
Απ.: Τη βυζαντινή αγιογραφία ακριβώς γιατί έχει να κάνει με τα έντονα χρώματα. Η Αγιογραφία με βοήθησε να βάλω σ’ αυτή την ενότητά μου, τα χρώματα που χρησιμοποιούσα άλλοτε γι’ αυτήν.
 
Ερ.: Ποιο είναι το θέμα αυτής της ενότητας;
Απ.: Την καινούρια ενότητα που θα παρουσιάσω και στην έκθεσή μου, ονόμασα «κράμα εμπειριών» γι’ αυτό είναι αυτή η μοναδική μου φορά που συνδυάζω όλα μαζί τα στοιχεία της τέχνης μου όλες τις εμπειρίες μέσα από τις προηγούμενες ενότητες και εκθέσεις συνδυασμένα με την ανεικονικότητα. Αν θα έδινα λοιπόν έναν τίτλο σ’ αυτή την έκθεση, θα την ονόμαζα τα «Άπαντα» του Ερύμανθου.
 
Ερ.: Πότε θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης;
Απ.: Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 25 Μαίου, στο ξενοδοχείο Ajax στην Λεμεσό.
 
Ερ.: Πόσα περίπου έργα θα παρουσιάσεις στην έκθεση αυτή;
Απ.: Γύρω στα 26 έργα. Δεν ξέρω αν θα έχω ακριβώς τόσα στην έκθεση αλλά υπολογίζω γύρω στα 26 έργα να είναι έτοιμα μέχρι τότε. Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος ακόμα αφού δεν εξαρτάται τόσο από την παραγωγή όσο από τα αποθέματα ψυχής που θα καταθέσω αυτές τις μέρες.
 
Ερ.: Ποια υλικά χρησιμοποιείς;
Απ.: Τα υλικά που χρησιμοποιώ πάντοτε είναι τα «λάδια». Έχω δουλέψει στο παρελθόν και ακρυλικά, νερομπογιές κ.α. Το υλικό που με συναρπάζει είναι οι λαδομπογιές που απλώνονται ομοιόμορφα στον κανναβάτσο και δουλεύονται καλύτερα.
 
Ερ.: Ποια μηνύματα μεταφέρουν τα έργα αυτής της ενότητας;
Απ.: Αφήνω τον καθένα να προβληματιστεί και να βρει μέσα του αυτά που ο ίδιος αντιλαμβάνεται ως θέμα κάθε έργου και έτσι να πάρει ο καθένας το δικό του μήνυμα. Προσωπικά η πνευματική μου πορεία ξεκινά από τον ρεαλισμό (με ανάμεικτα στοιχεία). Η αναζήτησή μου αφορά το Θεό, την ταυτότητά μου και το πνεύμα μου. Αφορά την πνευματική αναζήτηση στο γίγνεσθαι της πορείας που διανύουμε ως άνθρωποι. ...
 
Ερ.: Πού στοχεύεις μέσα από την τέχνη σου;
Απ.: Χρησιμοποιώ τη ζωγραφική μου ως μέσο για να πλησιάσω, να βρω και να γνωρίσω καλύτερα, να κατανοήσω τον θεό. Μέσα απ’ Αυτόν, στοχεύω να βρω και να αναλύσω τον ίδιο μου τον εαυτό. Εξερευνώ το σύμπαν, το άπειρο, τον πλανήτη πάνω στον οποίο ζούμε και τη δημιουργία που ξεκινά πάντα από το Θεό.....- Εφημερίδα Θάρρος, 18 Απριλίου 2005
 
  • «Ουρανός και Γη» τιτλοφορείται η νέα έκθεση ζωγραφικής που παρουσιάζει ο ζωγράφος Ερύμανθος στο ξενοδοχείο Ajax στη Λεμεσό, από την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου μέχρι την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου. Η τελευταία δουλειά του ζωγράφου αποτελεί το απαύγασμα μιας πορείας αδιάλειπτης, πολύχρονης και αξιόλογης δημιουργίας, η οποία προσδιορίζει έναν μαγευτικό ρεαλισμό, αφήνοντας έτσι το φιλότεχνο κοινό να ταξιδέψει σε ένα όνειρο χρωμάτων. Είναι περισσότερο ανεικονική και κυριαρχείται από σύνδεση χρωμάτων. Τα χρώματα που ξεχωρίζουν σε αυτόν τον κύκλο της δημιουργίας του ζωγράφου, είναι οι αποχρώσεις του μπλε, τα έντονα χρώματα, κόκκινο, πράσινο, πορτοκαλί και το σκούρο καφέ, τα οποία προσδίδουν με ένα εντελώς πρωτότυπο τρόπο βάθος και νόημα.... επίσης η έκθεση φιλοξενεί τον κεραμίστα Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου. Πρόκειται για ένα νέο καλλιτέχνη που η εξαιρετική και μοναδική δουλειά του γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Αγγλία, όπου ζούσε και δημιουργούσε μέχρι πρόσφατα. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει η βουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου. – Μάχη, 22 Νοεμβρίου 2003
  • «Απομυθοποίηση του Μύθου»: Την 15η του ατομική έκθεση ζωγραφικής εγκαινιάζει στο τέλος Μαίου, ο καλλιτέχνης που συνδυάζει το αρχαίο ελληνικό στοιχείο και τη βυζαντινή τέχνη με τη μυθολογία , την ιστορία και τη χριστιανική φιλοσοφία. Τον γνωρίσαμε από τις προηγούμενες ατομικές του εκθέσεις και από μοναδικές εκθέσεις που έγιναν στην Κύπρο και την Ελλάδα και ταξιδέψαμε για λίγο, μέσα από την πνευματική του αναζήτηση. ... Για τον Ερύμανθο η αναζήτηση αποκτά χρώμα και σχήμα μέσα από το λάδι που τον βοηθά να εκφράζεται, αποδίδοντας τα θέματα και την έμπνευσή του μέσα από τα απλά χρώματα της γης που ευγενικά, πρωτότυπα, ιδανικά συνδυασμένα, δίνουν στο σχήμα λεπτομέρεια, φως και νόημα. Παρόλο που ο ίδιος εξομολογείται ότι έχει δημιουργήσει μέσα από το ακρυλικό και τη νερομπογιά στο παρελθόν, εκείνο που τον γοητεύει ιδιαίτερα, εκείνο που τον συγκινεί, είναι το λάδι.... Ο ρεαλισμός που δημιουργείται από την ανατομία της ανθρώπινης σκέψης είναι πηγή και βίωμα για τον καλλιτέχνη και δένει με την πιο δυναμική και ευγενική πτυχή της ζωής, τον έρωτα.
 
Οι πίνακες του μιλούν για ποιητική φαντασία στη ζωγραφική και στη δουλειά του συναντά κανείς την Ανατολή και τη Δύση σε μια διαρκή και ατέλειωτη μεταμόρφωση. Στο έργο του κυριαρχεί ο χώρος των χρωμάτων και των φωτοσκιάσεων.
 
Εκείνο που δίνει διάσταση στην τέχνη του Ερύμανθου είναι οι αποχρώσεις και τα χρώματα της γης που τόσο ιδανικά δένουν με τα πρόσωπα και τα πράγματα, έτσι ώστε το ένα να οδηγεί στο άλλο, η μια έννοια που αποδίδει στα έργα του ν’ ακολουθεί την άλλη, η απλά να την οδηγεί στην επόμενη έννοια.....
 
Τα εγκαίνια της 15ης έκθεσης του θα τελέσει ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Κίκης Καζαμίας στις 31 Μαίου, στο ξενοδοχείο Λόντα στη Λεμεσό. Το έργο του ζωγράφου θα παρουσιάσει ο ζωγράφος και ερευνητής Γόρης Γρηγοριάδης. – Χαραυγή, 22 Μαίου 2002
 
 
Φωτογραφίες από έργα του