Άνθρωποι της Αμμοχώστου
29/11/2011
Θράκη Ρωσσίδου Τζόουνς

 

Θράκη Ρωσσίδου Τζόουνς
 
Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1920.
 
Μετά την αποφοίτησή της από το Γυμνάσιο Θηλέων Αμμοχώστου, ο πατέρας της την έστειλε στην Αγγλία για να βελτιώσει τα Αγγλικά της αλλά η φοίτησή της διακόπτεται με την έκρηξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και επιστρέφει στην Αμμόχωστο. Νιώθωντας πως και οι γυναίκες της Κύπρου θα έπρεπε να προσφέρουν ό,τι μπορούν στον πόλεμο, βοήθησε να στρατολογηθούν Κύπριες γυναίκες στην Βρετανική αεροπορία. Η δική της αποστολή ήταν η παραμονή της στο Κέντρο εναέριου Ελέγχου στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας.  
Για την αφοσίωση στο καθήκον και τη συνεισφορά της στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, της απενεμήθηκε το «Μετάλλιο Τιμής» από την Βρετανία και τη Ρωσία.
 
Το 1945 παντρεύεται τον αξιωματικό της αεροπορίας Τζόουννς και φεύγουν για την Αγγλία όπου διέμενε για 23 χρόνια.
 
Άρχισε να ασχολείται με τη ζωγραφική από το 1954, όταν άρχισε να παίρνει μαθήματα σε Σχολή Καλών Τεχνών στο Bilston  στην Αγγλία. Η ζωή της δεν της επέτρεψε όμως να ασχοληθεί συστηματικά με την ζωγραφική. Το 1968 μαζί με το σύζυγό της επιστρέφει στην Αμμόχωστο και αγόρασαν ένα διαμέρισμα από το οποίο η θέα της Αμμοχώστου θα χαρακτεί στη μνήμη και στα έργα της Τζόουνς. Τον Αύγουστο του 1974 με την τουρκική εισβολή εγκαθίσταται για λίγο στη Λεμεσό και αργότερα στις Πλάτρες. Από το 1989 μένει στο χωριό Λέμπα της Πάφου μέχρι το θάνατό της. ΟΙ εικόνες της Αμμοχώστου που κράτησε στη μνήμη της ξεπετάχονται στον καμβά. Η παραλιακή Αμμόχωστος, η χρυσή αμμουδιά, οι γειτονιές με τα ασπρισμένα σπίτια και τα λουλούδια που στόλιζαν τους κήπους. Πρωταγωνιστές στα έργα της οι καθημερινοί άνθρωποι, σκηνές στην πόλη και την εξοχή, τα γαϊδουράκια, τα πρόβατα, τα πουλιά, οι πλούσιες πρασινάδες, τα χαρακτηριστικά κτίρια του τόπου, οι αγαπημένες της γατούλες.
 
Η Θράκη Ρωσσίδου Τζόουνς, με βάση καθαρά το ένστικτο και την προσωπική της ευαισθησία, χωρίς να ενδιαφέρεται για τα γνωστά τυπικά στοιχεία, κατορθώνει να δίνει στα έργα της ζωγραφικές αξίες και ποιητικά χαρακτηριστικά. Πλούσια ζωντανά χρώματα, τοπία και συνθέσεις όπου αποτυπώνεται ένας πλούσιος κόσμος γεμάτος αισιοδοξία. Χωρίς να ενδιαφέρεται για ανατομικές αναλογίες και προοπτική ξεδιπλώνει στον καμβά ένα κόσμο μακριά από ορθολογισμούς, γεμάτο ποίηση και ομορφιά.
 
Τον τοίχο του υπνοδωματίου της στη Λέμπα της Πάφου, κοσμούσε ένα μεγάλο έργο που παρουσιάζει τον κόλπο της Αμμοχώστου. ¨Ξυπνώ και κοιμάμαι με αυτή την εικόνα. Αυτό μου δίνει την ελπίδα ότι μια μέρα θα επιστρέψω..... » έλεγε πάντα.
 
Έχει στο ενεργητικό της πάρα πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Πήρε μέρος σε διάσημες Διεθνείς Εκθέσεις της Ναϊφ Τέχνης, όπως π.χ στη Γιουγκοσλαβία το 1995, στο Διεθνές Μουσείο Ναϊφ Τέχνης της Βραζιλίας και στο Σπίτι Φιλίας της Μόσχας.. Κέρδισε το Γκραντ Πρι της 7ης Μπιενάλε του Μουσείου Τζοκοτίνα το 1995. το ίδιο Μουσείο την τίμησε για την προσφορά της στην ναϊφ Τέχνη, το 1997.
 
 
 
Για την Θράκη Ρωσσίδου Τζόουνς γράφτηκαν ανάμεσα σ’ άλλα:
 
  • Αποχαιρετισμός στη Θράκη Ρωσσίδου: Με Θλίψη και οδύνη κατευοδώνουμε σήμερα τη λατρευτή μας Θράκη Ρωσσίδου – Τζόουνς, την εκλεκτή Ελληνίδα της Κύπρου, που τίμησε την Πατρίδα μας και συνέβαλε στην προβολή της διεθνώς, με το τεράστιο πολιτιστικό της έργο και τους αγώνες της για την Ελευθερία και την αξιοπρέπεια. Η Θράκη Ρωσσίδου, κόρη του επιφανούς πολιτευτή και εθνικού αγωνιστή Κυριάκου Παύλου Ρωσσίδη, του γεωργού, δημοσιογράφου και εκδότη της εφημερίδας «Δημιουργία», νομικού και βουλευτή Καρπασίας και Μεσαορίας στο Νομοθετικό Συμβούλιο που συνέστησαν οι Βρετανοί αποικιοκράτες κατά τη δεκαετία του 1920 – 1930, γαλουχήθηκε μα τα Ελληνοχριστιανικά ιδεώδη και από την παιδική της ηλικία τάχθηκε στην υπηρεσία του αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για την Ελευθερία και την Ένωση με τη Μητέρα Ελλάδα.
 
Προσωπικότητα χαρισματική, με αρετές πολλές και προσόντα σπάνια, κέρδισε την απεριόριστη εκτίμηση, το σεβασμό και την αγάπη όσων την γνώρισαν και είχαν την τιμή να συνεργαστούν μαζί της.
 
Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος βρήκε τη Θράκη στο Λονδίνο. Πρώτη στους πρώτους, πρωτοπόρα όπως πάντοτε, εντάχθηκε στη Βρετανική πολεμική Αεροπορία, τη RAF, και πολέμησε για την παγκόσμια ελευθερία και τα πανανθρώπινα ιδανικά της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της ειρήνης.
 
Έκτοτε αφοσιώθηκε στους αγώνες της ιδιαίτερης πατρίδας της, της Κύπρου, του μαρτυρίου και της δόξας. Παραλλήλως εργαζόταν με απαράμιλλο σθένος στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό την ευρύτατη έννοια. Η κοινωνική προσφορά της υπήρξε αξιόλογη.
 
Ο ξεριζωμός και η προσφυγιά ανέτρεψε τα πάντα στη ζωή της, όπως και όλων των εκτοπισμένων. Αναζητούσε από την πρώτη στιγμή τρόπους συμβολής στον αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για εθνική και φυσική επιβίωση, για Λευτεριά και Επιστροφή στους τόπους μας τους αγαπημένους και αξέχαστους. Συμμετείχε ενεργά στις δραστηριότητες της Συντονιστικής επιτροπής Καρπασίας. Όσο ζούσε στη Λευκωσία, αλλά και μετέπειτα από τη Λέμπα, λάμβανε μέρος στις αντιπροσωπείες που συναντούσαμε Προέδρους, Υπουργούς Εξωτερικών, Πρέσβεις, Βουλευτές και Γερουσιαστές και άλλους παράγοντες της Κύπρου, της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στα κατά καιρούς Συνέδρια, Πολιτιστικές και αντικατοχικές εκδηλώσεις που οργάνωνε η Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας, η Θράκη έδιδε το παρόν της, ακούραστη, διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο.
 
Οι ανά τον κόσμο Καρπασίτες, οι Αμμοχωστιανοί και οι Μεσαρίτες, όλοι οι πρόσφυγες και ο Κυπριακός Ελληνισμός στο σύνολό του, το Έθνος των Ελλήνων, οι Απόδημοι μας, τιμούσαμε τη Θράκη Ρωσσίδου και θα την τιμούμε πάντοτε γιατί το αξίζει.
 
Μοναδική και ανεπανάληπτη στη ζωγραφική, έγινε το Σύμβολο της πολιτιστικής Κύπρου. Τα έργα της κοσμούν μεγάλα Μουσεία του εξωτερικού και Συλλογές που προσελκύουν εκατομμύρια επισκέπτες. Είναι η ζωγράφος της προσφυγιάς, αυτή ξεκίνησε με σειρά εκθέσεων σε όλες τις πόλεις της Κύπρου, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, να παρουσιάζει πίνακες με τοπία, εκκλησίες και άλλα αλησμόνητα ελληνικά μέρη, που από τον Ιούλιο – Αύγουστο του 1974 βρίσκονται υπό τουρκική κατοχή.
 
Άξια πρέσβειρα της Κύπρου ανά την Οικουμένη, η Θράκη Ρωσσίδου κατέχει ασφαλώς το προβάδισμα και την πρωτοκαθεδρία στην παρουσίαση έργων ζωγραφικής σε πλείστες μεγαλουπόλεις του Κόσμου.
 
Τα πολλά στοιχεία μοναδικότητας που συνθέτουν το φαινόμενο Θράκη Ρωσσίδου, η παγκόσμια ακτινοβολία της στον κόσμο της τέχνης, την κατέταξαν στο πιο ψηλό βάθρο. Και βιβλία γράφτηκαν γι’ αυτήν και θα κυκλοφορήσουν κι άλλα. Η τέχνη και ο πολιτισμός, η Ιστορία και ο Ελληνισμός, έχουν να ωφεληθούν από την έκδοση βιβλίων και λευκωμάτων για την μεγάλη ιέρεια της ζωγραφιής και την Ελληνίδα αγωνίστρια.
 
Χαρακτηριστικό και το όνομα της εκλιπούσας. Θράκη. Η Θράκη μας, η Θράκη της Ελλάδας, της Κϋπρου, της Αμμοχώστου, της Καρπασίας μας, του Αγίου Θεοδώρου Καρπασίας. Είναι η μόνη Ελληνίδα, η μόνη Κύπρια που φέρει το τιμητικό όνομα Θράκη, αυτό δείχνει και τις οικογενειακές της καταβολές.
 
Αγαπητή Θράκη, ο λαός της Καρπασίας και ο Κυπριακός λαός γενικότερα, σε αποχαιρετούμε με αισθήματα ευγνωμοσύνησς για όσα έχεις προσφέρι. Στο γιο σου Γκάβιν και τη νύμφη σου Χριστίνα, σε όλους τους συγγενείς και την καλλιτεχνική οικογένεια, επιδαψιλεύουμε την εξ ύψους παρηγοριά. Ας είναι αιωνία σου η μνήμη και ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει στην πικρή προσφυγιά. Θα συναντηθούμε στην Αμμόχωστο και στον Άγιο Θεόδωρο Καρπασίας. Χαραυγή, 2 Αυγούστου 2007 – Νίκος Φαλάς, Πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας (Επικήδειος λόγος στη Θράκη Ρωσσίδου στις 25 Ιουλίου 2007)