Άνθρωποι της Αμμοχώστου
29/11/2011
Θέμις Λουκά

 

Θέμις Λουκά
 
 
Η Θέμις Λουκά γεννήθηκε στο Τρίκωμο και μεγάλωσε στην Αμμόχωστο. Αποφοίτησε από το Εμπορικό Λύκειο Αμμοχώστου και στη συνέχεια από την Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου.
 
Από το 1961 μέχρι το 1974 δίδαξε σε δημοτικά σχολεία της Αμμοχώστου. Μετά την τουρκική εισβολή, ζει με την οικογένειά της στη Λεμεσό όπου και συνέχισε το εκπαιδευτικό λειτούργημα σαν δασκάλα, βοηθός διευθύντρια και διευθύντρια σε σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης.
 
Με τη ζωγραφική ασχολείται συστηματικά, ιδίως μετά το 1974. Είναι μέλος της Ένωσης Αυτοδίδακτων Ζωγράφων και από το 1986 μέχρι σήμερα συμμετείχε σε όλες τις ετήσιες εκθέσεις της ΕΝΑΖ. Επίσης έλαβε μέρος σε πληθώρα άλλες ομαδικές εκθέσεις.
 
Μέσα από τα έργα της διαφαίνεται η αγάπη και νοσταλγία για την πόλη, το σπίτι, τη γειτονιά της. Η έκφραση των συναισθημάτων της αποτυπώνεται στον καμβά με την ελεύθερη πινελιά και τις χρωματικές αντιθέσεις. Χρησιμοποιεί κυρίως λαδομπογιά αλλά και ακρυλικό, πειραματίζεται όμως ταυτόχρονα με διάφορα υλικά και τεχνικές (μολύβι, κάρβουνο, παστέλ). Τα ζωντανά και έντονα χρώματα μαζί με τις αδρές ζωγραφικές φόρμες είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της δουλείας της.
 
Η Θέμις Λουκά ασχολήθηκε και με την κεραμική, το ψηφιδωτό, το βιτρώ κ.α.