Άνθρωποι της Αμμοχώστου
29/11/2011
Δήμητρα Βανέζη Λιάσου

 

1.     Δήμητρα Βανέζη Λιάσου
 
Η Δήμητρα Βανέζη Λιάσου γεννήθηκε στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, απ’ όπου η οικογένειά της εκτοπίστηκε μετά την τουρκική εισβολή του 1974.
 
Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή ΑBC του Παρισιού και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Τεχνών της Γαλλίας και του ΕΚΑΤΕ. 
 
Έχει στο ενεργητικό της 12 ατομικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό και έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.
 
Το 2001 συμμετείχε στην 3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Φλωρεντίας και το 2002 στην Τριενάλε Σύγχρονης Τέχνης του Παρισιού. Συμμετέχει επίσης στις ετήσιες εκθέσεις των μελών της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Τεχνών της Γαλλίας.
 
Έργα της βρίσκονται στην Κρατική Πινακοθήκη Κύπρου, σε Δημοτικές Πινακοθήκες, ιδιωτικές συλλογές και δημόσιους χώρους στην Κύπρο, Αυστραλία, Αφρική, Ευρώπη και Αμερική. Ζει και εργάζεται στη Λάρνακα όπου διατηρεί το εργαστήρι και τον δικό της εκθεσιακό χώρο.
 
Για την τέχνη της Βανέζη γράφηκαν ανάμεσα σ’ άλλα:
  • «Ο χρωματικός κόσμος που δημιουργεί η Δήμητρα Βανέζη – Λιάσου διακρίνεται για την ποικιλία των εμπνεύσεων και των τεχνοτροπιών. Ζωγραφικές συνθέσεις που παραπέμπουν σε σύγχρονες και παραδοσιακές μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας, πορτρέτα, τοπία και άλλα θάματα που εμπνέουν την ζωγράφο.....Συγχαίρω θερμά τη ζωγράφο για την ευρύτερη καλλιτεχνιή της δημιουργία και συμβολή στην Κυπριακή τέχνη.» Πεύκιος Γεωργιάδης
  • «Η Δήμητρα ανήκει στους καλλιτέχνες που δίνουν απλόχερα την απόλαυση του νεότευκτου δικαιώματος στην ποικιλία. Αξιοπρόσεκτο και συγχρόνως εκπληκτικό είναι το χάρισμά της να αλλάζει την κατεύθυνση του ρεύματος που ακολουθεί. Ακολουθεί πορείες κυβισμού, αφήνοντας στο θεατή και μια γεύση από υπερρεαλισμό. Η ακόρεστη και πλούσια έμπνευση που αποδίδεται στα έργα της μας αφήνει άναυδους σε κάθε ξεχωριστό κομμάτι. Το χάρισμά της αυτό την καθιστά μοναδική κι’ αυτό φαίνεται σε όλο τ φάσμα των έργων της. Τα πάντα μπορούν σε δεδομένη στιγμή να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης γι’ αυτή: συναισθήματα χαράς, πόνου, οδύνης, η ίδια η φύση, ο άνθρωπος, η θάλασσα, τα βιώματά της, το χρώμα, τα εκάστοτε κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, ακόμη και ο ίδιος ο ήχος. Η Δήμητρα γωνρίζει πώς να ζυγίζει τα χρώματα και τα σχήματα, μέχρι να πετύχουν τη σωστή εντύπωση. Η ίδια η ζωγράφος χαρακτηρίζει το κάθε ζωγραφικό της έργο, κυρίως το αφηρημένο, «ως μια πρόκληση, ένα ταξίδι του μυαλού, το οποίο ο θεατής προκαλείται να βιώσει.» - Orosimo Gallery
·       “Χρωματικές Διαδρομές» μέχρι το Ριζοκάρπασο. Σε δύο ενότητες χωρίζει τη νέα της έκθεση με τίτλο «Χρωματικές Διαδρομές», που εγκαινιάζεται στη Λάρνακα, η καλλιτέχνις Δήμητρα Βανέζη Λιάσου. Από τη μια παρουσιάζει έργα μοντέρνας τεχνοτροπίας, ενώ η δεύτερη, μικρότερη ενότητα αποτελείται από έργα με θέμα τη γενέτειρά της, το Ριζοκάρπασο, αλλά και την αλυκή της Λάρνακας κατά το ηλιοβασίλεμα. Η ζωγράφος χαρακτηρίζει κάθε ζωγραφικό της έργο ως πρόκληση, ένα ταξίδι του μυαλού το οποίο ο θεατής προσκαλείται να βιώσει. Υπό αυτή την έννοια ο θεατής ταξιδεύει τόσο σε μοντέρνα καλλιτεχνικά μονοπάτια, όσο και στο αλησμόνητο διαμάντι της κατεχόμενης χερσονήσου. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Δήμαρχος Λάρνακος, Ανδρέας Μωύσέως. » - Εφημερίδα Φιλελεύθερος, Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2007.
·       «Τη νέα δουλειά της Δήμητρας Βανέζη – Λιάσου εγκαινιάζει η Δήμαρχος κ. Ελένη Μαύρου στις 21 Οκτωβρίου 2008. Στη νέα της έκθεση, η ζωγράφος παρουσιάζει έργα μοντέρνας τεχνοτροπίας, συνθέσεις με έντονα χρώματα, αντίθεση και φως, με έντονη την τάση προς το φανταστικό και το σουρεαλιστικό.» Εφημερίδα «Ποίτης» 21 Οκτωβρίου 2008