Άνθρωποι της Αμμοχώστου
29/11/2011
Νίνα Ιακώβου

Νίνα Ιακώβου

Η Νίνα Ιακώβου γεννήθηκε στην πόλη της Αμμοχώστου το 1933. Θυγατέρα του διδασκάλου Αρσενίου Νικολαϊδη (εκ Λευκωσίας) και της Αναστασίας, το γένος Παπαμιχαήλ (εξ Αμμοχώστου) πρέπει να είναι η πρώτη Κυπρία που παρακολούθησε γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών στη δεκαετία του 1950 – πριν από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα – και μαθήτευσε σε εργαστήρια επωνύμων δασκάλων της Νεώτερης Ελληνικής Τέχνης. Οι συνθήκες δεν της επέτρεψαν να μείνει στην Αθήνα. Επέστρεψε στην Αμμόχωστο, και το 1956 νυμφεύθηκε τον Φειδία Ιακώβου με τον οποίο απέκτησε δύο θυγατέρες. Με υποτροφία της Μορφωτικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας, ξαναγύρισε στη Σχολή Καλών Τεχνών για ακόμη ένα έτος το 1964-65, και αμέσως μετά άρχισε να δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον τομέα της γλυπτικής, συχνά σε συνεργασία με τον ζωγράφο και διακοσμητή Ξάνθο Χατζησωτηρίου.

Μνημειακά γλυπτά της Νίνας Ιακώβου σε τσιμέντο, ξύλο ή σίδηρο, καθώς και κεραμικά, είχαν κατασκευασθεί για τα ξενοδοχεία της Αμμοχώστου, Μαριάννα, Λοϊζιάνα, Cypriana, Grecian και Sandy Beach, ενώ το καλοκαίρι του 1974 μια μεγάλη σειρά ανάγλυφων έργων είχαν μόλις παραδοθεί στο ξενοδοχείο Castle Beach της Κερύνειας.

Από κατάθεση της ιδίας:

«Την γλυπτική την έμαθα κοντά σε ένα μεγάλο δάσκαλο τον Έλληνα γλύπτη και καθηγητή της κεραμικής, Γιώργη Γεωργίου, που με κράτησε στο δικό του εργαστήριο στην Αθήνα, σε δύο σημαντικές περιόδους, πρώτα το 1953 – 54 και ξανά το 1964-65. του οφείλω τα πάντα. Την ίδια εποχή παρακολουθούσα γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών και γνώρισα από κοντά την τέχνη του Μ. Τόμπρου, του Γ. Παπά, του Α. Απάρτη.

Η δεκαετία του ’50 δύσκολη για όλη την Κύπρο. Τελειώνοντας το Γυμνάσιο χρειάστηκε να εργαστώ γραμματέας και επιπλέον να πουλήσω την αυλή του πατρογονικού μας σπιτιού στο Βαρώσι πριν φύγω για την Αθήνα. Έμεινα μόλις ένα ακαδημαϊκό έτος (1953 – 54). Επέστρεψα στην Κύπρο και παντρεύτηκα (1956) τον Φειδία Ιακώβου που είχε καταγωγή από το Τρίκωμο και το Λευκόνοικο.

 Συνέντευξη στην Εφημερίδα Αλήθεια

Εφημερίδα Φιλελεύθερος