Δραστηριότητες
12/11/2012
Το ταξίδι αδελφοποίησης του Λυκείου ελληνίδων Αμμοχώστου με το Λύκειο Ελληνίδων Αργοστολίου

Εδώ και κάποιο καιρό είχαμε από κοινού αποφασίσει να προχωρήσουμε σε αδελφοποίηση το Λύκειο Ελληνίδων Αμμοχώστου με το Λύκειο Ελληνίδων Αργοστολίου.

Μετά από την ανταλλαγή κάποιων επιστολών και μηνυμάτων βρεθήκαμε στην Κεφαλονιά.
Την ομάδα μας αποτελούσαν η Πρόεδρός μας κ. Κλαίρη Αγγελίδου, η Αντιπρόεδρος κ. Βαλεντίνη Θωμαΐδου Υπεύθυνη της Επιτροπής Διεθνών σχέσεων, η Γραμματέας κ. Μαρούλα Κάτζη,
οι Υπεύθυνες της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων αδελφές κ. Ρίτσα Φιλίππου και κ.Μηλίτσα Χατζημανώλη, το Μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων κ. Μαρία Θωμαΐδου, το Μέλος του Δ.Σ.
μας κ. Κάτια Πουλουπάτη, και δυο Μέλη του Λυκείου μας η κ. Λένια Σέργη και κ. Αιμιλία Παντζιαρά.
Από την πρώτη στιγμή μαγευτήκαμε από τη θερμή αγάπη και υποδοχή, που μας επεφύλαξαν στο αεροδρόμιο του νησιού ομάδα του Δ.Σ. του Λυκείου Ελληνίδων Αργοστολίου.
Μας παρέλαβαν, παρόλο που ήταν περασμένες 10 το βράδυ και μας πήραν με τα αυτοκίνητά τους στο ξενοδοχείο. Ένα πολύ βολικό ξενοδοχείο, δίπλα στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου τελούνται όλα τα δρώμενα του Αργοστολίου.
Μπαίνοντας στα δωμάτιά μας βρήκαμε στα κρεβάτια μας από μια τσάντα με πλούσια δώρα
Με δεμένα τα χερούλια της και με δυο μικρά ρόδια να τη στολίζουν. Συμβολισμός αγάπης.
Μέσα υπήρχαν μαντολάτα, χάρτης και τουριστικός οδηγός του νησιού, μια ωραία ποιητική συλλογή της κ. Μαραγκάκη και πολλά άλλα.
Το βράδυ γνωριστήκαμε λίγο καλύτερα στο δείπνο που μας παρέθεσαν σε κοντινό εστιατόριο.
Την επομένη, Σάββατο 27 Οκτωβρίου, μας περίμενε λεωφορείο του Δήμου Αργοστολίου, με μια ενθουσιώδη ξεναγό, και δυο μέλη του Δ.Σ του Λυκείου Ελληνίδων Αργοστολίου και μας πήρε ένα μεγάλο γύρο του νησιού. Είδαμε τις απίθανες ακρογιαλιές με τα βαθυπράσινα χρώματα και την λευκή αμμουδιά, τους κατακόρυφους βράχους να κατεβαίνουν στο βυθό, τα ξεχωριστής αρχιτεκτονικής χωριουδάκια, τα τουριστικά θέρετρα, τη λίμνη Μελισάνη. Προσκυνήσαμε ευλαβικά το σκήνωμα του Αγίου Γερασίμου και ακούσαμε για το βίο του από τον ιερέα που μας περίμενε.

Την 28 Οκτωβρίου παρακολουθήσαμε τη λειτουργία και τη Δοξολογία για την Εθνική Εορτή.
Η Πρόεδρός μας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων ανάμεσα σε όλους τους άλλους εκπροσώπους της πολιτείας και τοπικής κοινωνίας. Γίναμε ένα με κείνους.
Δεχθήκαμε το χαιρετισμό της παρέλασης των μαθητών των Δημοτικών, των Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης. Σταθήκαμε με θαυμασμό μπροστά στην πλατεία με όλα τα δημόσια κτήρια γύρω. Μετά λάβαμε μέρος στη δεξίωση που πρόσφερε ο Νομάρχης. Φιλήσαμε το χέρι του Μητροπολίτη που είναι παρών στις εκδηλώσεις της Πόλης παρά τις κινητικές δυσκολίες του.

Την κορύφωση της φιλοξενίας μας αποτέλεσε η τελετή της αδελφοποίησης και στη συνέχειά της
ο εορτασμός για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940.
Η τελετή ήταν μια τελετουργία με άψογη διοργάνωση και εκτέλεση, με πλούσιο περιεχόμενο και με ποιοτικές απαιτήσεις. Η ομιλία της Προέδρου του Λυκείου ελληνίδων Αργοστολίου κ. Ευρώπης Μοσχονά Μαραγκάκη μας καταγοήτευσε. Έδωσε σε συντομία την ιστορία, τη διαδρομή και το εύρος των δραστηριοτήτων του Λυκείου, και μας κατέστησε κοινωνούς των οραμάτων και μακρόπνοων σχεδίων που έχει, και πρέπει να πραγματώσει το ίδρυμα αυτό.
Μας έδωσε ακόμη μια μικρή γνώση της σημασίας του Λυκείου Αργοστολίου για την κοινωνία, και ιδιαίτερα για τη γυναίκα της περιοχής, αλλά και την προσπάθειά και συμβολή του στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού και όλων των Επτανήσων. Και πέραν αυτού τη συμβολή του στη διαμόρφωση της σημερινής πολιτιστικής φυσιογνωμίας της περιοχής.

Τα μέλη του δραστηριοποιούνται σε πλείστους τομείς, επωφελούς και υγιούς απασχόλησης.
Είναι φανερό ότι εμφορούνται από υψηλά αισθήματα αγάπης για τον άνθρωπο την πατρίδα το Θεό.
Η τελετή της αδελφοποίησης πήρε αγωνιστικό παλμό με την ομιλία της Προέδρου του Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου, κ. Κλαίρης Αγγελίδου, που διετέλεσε Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου πριν μια δεκαετία περίπου.

Στην ομιλία της η κ. Αγγελίδου αναφέρθηκε στο Λύκειο Ελληνίδων Αμμοχώστου στην σκληρή πραγματικότητα της προσφυγιάς, όπου άστεγο στην πόλη της Λεμεσού αγωνίζεται και συνεχίζει τις δραστηριότητές του, από όλες τις επάλξεις, των εθνικών αγώνων, του πολιτισμού, της παιδείας, της φιλανθρωπίας, της πνευματικής καλλιέργειας.
Προκάλεσε ρίγη ενθουσιασμού και εθνικής συγκίνησης η δήλωσή της ότι υπάρχει έντονος ο πόθος για επιστροφή και πως η ελπίδα για δικαίωση μας συνοδεύει πάντα.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ανάγνωση κάποιων ποιημάτων της, όπου καταγράφεται ο πόνος για την απώλεια της πόλης και των εστιών μας, και η ακλόνητη ελπίδα για το γυρισμό.
Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου αδελφοποίησης, η ανταλλαγή δώρων, η ευχή για μια αληθινά αδελφική σχέση των δυο Λυκείων στη συνέχεια προκάλεσε έντονα αισθήματα συγκίνησης.
Το πρόγραμμα πλαισιώθηκε από πολύ ωραία χορωδιακά, από μελοποιημένα ποιήματα των δυο Προέδρων και άλλα πολλά. Ορχήστρα, χορωδία, τραγούδια, σόλα, παραδοσιακοί χοροί, ενθουσιασμός και πολλή συγκίνηση.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η τελετή για την Εθνική Επέτειο. Πολύ πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα η ομιλία που αποτελούσε τον πανηγυρικό της ημέρας. Καθόλου πανηγυρικός, χωρίς στόμφο χωρίς εξάρσεις. Απαρίθμηση πρωτογενών πηγών, από διηγήσεις ανθρώπων της εποχής, που έζησαν τα γεγονότα. Καταγραφή εντυπώσεων και εμπειριών απλών ανθρώπων κάθε ηλικίας, ανέκδοτα συμβάντα που δείχνουν το σθένος ενός λαού και την εφευρετικότητά του για να επιβιώσει.
Τραγούδια εθνικής υπερηφάνειας, λεβέντικοι χοροί, και τέλος ο Εθνικός Ύμνος τραγουδημένος από όλο το ακροατήριο, έδωσαν μια ιδιαίτερη λαμπρότητα στη γιορτή.
Αλλά ιδιαίτερη λαμπρότητα στην όλη τελετή έδωσε ακόμα η παρουσία και συμμετοχή τόσων επισήμων ανθρώπων της πολιτείας, της εκκλησίας και της κοινωνίας του νησιού.
Πρόσφεραν δώρα για το Λύκειό μας, μίλησαν θερμά και με αγάπη για την Κύπρο. Αισθανθήκαμε ότι στον αγώνα μας δεν είμαστε μόνοι. Αυτό το μήνυμα είναι για μας ό,τι ωραιότερο φέραμε πίσω μαζί μας.
Τη διοργάνωση και την εκτέλεση της εξαίρετης αυτής τελετής έκαμε η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Αργοστολίου κ.. Ευρώπη Μοσχονά Μαραγκάκη, μια καταξιωμένη Εκπαιδευτικός και Λογοτέχνης, με μεγάλη πολιτιστική και κοινωνική δράση. Πίσω από όλη την επιτυχία κρύβεται η φαντασία και η ικανότητα πρόβλεψης, ο μελετημένος και απόλυτος προγραμματισμός, η επιμονή στην τελειότητα, η πείρα για πραγμάτωση μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Το Αργοστόλι έχει και θα έχει να ωφεληθεί τόσα πολλά από την προσφορά της Ευρώπης του.
Μετά την εκδήλωση χαρήκαμε το πλούσιο δείπνο με συμμετοχή όλων των συντελεστών της, που συνόδεψαν το φαγητό μας με τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς.

Από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα που επισκεφθήκαμε ήταν το Λαογραφικό Μουσείο στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη και το Χαροκόπειο Ίδρυμα.
Στεκόμαστε με θαυμασμό και εκτίμηση για τους Ευεργέτες, Δωρητές και όλους εκείνους, που με τη συμβολή τους, οικονομική ή περιουσιακή ή ακόμη και με την προσωπική τους εργασία έδωσαν τη δυνατότητα να ιδρυθούν και να λειτουργούν τέτοια ιδρύματα στο νησί.
Εκεί μέσα καταγράφεται και διασώζεται η πολιτική και κοινωνική ιστορία του νησιού, η παράδοση,
η αισθητική καλλιέργεια, η δεξιοτεχνία των χεριών, και η ομορφιά της ψυχής της γυναίκας.
Βρήκαμε πολλά κοινά με τα εργόχειρα των δικών μας γυναικών και είδαμε στην πράξη πως τα νησιά μας έτυχε να έχουν μια παράλληλη ιστορική εξέλιξη, με τη Φραγκοκρατία, και πως οι άνθρωποί μας έχουν παρόμοιες εμπειρίες.

Επιστέγασμα απετέλεσε η επίσκεψη στον Άγιο Ανδρέα και η ξενάγηση στο Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο και σε όλους τους χώρους του μοναστηριού από ειδικό συντηρητή.
Θαυμάσαμε «τα μοναδικά ξυλόγλυπτα εξαιρετικής τέχνης, τις φορητές εικόνες, και όλα τα θρησκευτικά κειμήλια 4 αιώνων θρησκευτικής καλλιτεχνικής έκφρασης επωνύμων και ανωνύμων ζωγράφων». Προσκυνήσαμε το ιερό πέλμα του Αγίου και απορήσαμε για τη συμπεριφορά των χριστιανών εκείνων, που κατατεμάχιζαν τα άγια λείψανα για εμπορικούς μάλλον σκοπούς.
Θυμηθήκαμε με πόνο ψυχής τη δική μας ιερή μονή του Αποστόλου Ανδρέα στο πιο ανατολικό ακρωτήριο της Καρπασίας, που φθείρεται απροστάτευτη και αλειτούργητη εδώ και 38 χρόνια
κάτω από την μπότα του κατακτητή.

Η φιλοξενία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Λυκείου Ελληνίδων Αργοστολίου μας προσφέρθηκε απλόχερα στην τραπεζαρία του Μοναστηριού, όπου μας παρέθεσαν το αποχαιρετιστήριο γεύμα με δικά τους παραδοσιακά παρασκευάσματα.. Γευτήκαμε με όλη τη σημασία της λέξης την προσφορά της αγάπης τους. Ήταν όλα υπέροχα από τις παραδοσιακές πίτες
τα υπέροχα γλυκά, τα δροσερά ποτά.
Αποχαιρετιστήκαμε με έντονα αισθήματα αγάπης και ισχυρών δεσμών φιλίας, αλληλοεκτίμησης και αδελφοσύνης. Από δω και μπρος ξέρουμε ότι πορευόμαστε χέρι με χέρι.

Απευθύνουμε σε όλο το Συμβούλιο και στην καθεμιά σας προσωπικά, ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Φύγαμε με την καρδιά γεμάτη από την αγάπη σας και μια γλυκιά θαλπωρή που θα μας συνοδεύει για πάντα.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουμε στην Πρόεδρο κ. Ευρώπη Μοσχονά Μαραγκάκη για την όλη συμβολή της στο πρόγραμμα φιλοξενίας μας και του τελετουργικού μέρους της επίσκεψης. Επιφυλασσόμαστε να ανταποδώσουμε και εμείς την πλούσια και ευγενική φιλοξενία σας.
Επιθυμούμε ακόμα να εκφράσουμε τις πιο θερμές ευχαριστίες μας στον κ. Νίκο Μαραγκάκη, που ήταν πάντα δίπλα μας, και που μας βοήθησε παντοιοτρόπως.

Δεχθείτε τις πιο θερμές ευχαριστίες μας, την ευγνωμοσύνη και την αγάπη μας.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου,

Η Γραμματέας Μαρούλα Κάτζη.