Δραστηριότητες
28/11/2011
Λίγα Λόγια από τον κ. Βάσο Στυλιανού

 

Λίγα λόγια για την έκθεση από τον κ. Βάσο Στυλιανού.
 
«Ένα ταξίδι στην Αμμόχωστο άνθρωποι και τόπος».
 
Στην έκθεση φωτογραφίας που παρουσιάζεται σήμερα με θέμα «Ένα ταξίδι στην Αμμόχωστο, άνθρωποι και τόπος» εκτίθενται 86 φωτογραφίες. Οι φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο του Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου, από προσωπικές συλλογές μελών και φίλων του Λυκείου και από άλλα αρχεία και ιδιωτικές συλλογές, που παραχωρήθηκαν ειδικά, ώστε αυτή η έκθεση να γίνει πραγματικότητα.
 
Η έκθεση αρχίζει με πορτρέτα και οικογενειακές φωτογραφίες της Μαρίας Π. Ιωάννου, και ιστορικές φωτογραφίες από την ίδρυση και δράση  του Λυκείου από τη δεκαετία του 1930 μέχρι σήμερα.
Φωτογραφίες από παιδικές κατασκηνώσεις, θεατρικές παραστάσεις, χορωδίες, εκδρομές, από συμμετοχές σε γιορτές των Ανθεστηρίων και του πορτοκαλιού, εθνικούς εορτασμούς, παρελάσεις, συμμετοχές σε διαμαρτυρίες, καθώς και μερικές ομαδικές φωτογραφίες διοικητικών συμβουλίων και μελών.
 
Στη συνέχεια παρουσιάζονται φωτογραφίες από διάφορα σχολεία της Αμμοχώστου, νηπιαγωγεία, δημοτικά, και γυμνάσια. Ομαδικές αναμνηστικές των μαθητών, των δασκάλων και των καθηγητών, τους από τη δεκαετία του 1940, φωτογραφίες από γυμναστικές επιδείξεις, θέατρα, τραγωδίες, απαγγελίες, εορτασμούς και παρελάσεις στο στάδιο Γ.Σ.Ε. και στους δρόμους της πόλης μας.
 
Ακολουθεί μια σειρά από μοναδικές φωτογραφίες της δεκαετίας του 1960, οι οποίες παρουσιάζονται σήμερα για πρώτη φορά από τη συλλογή του Πανίκου και της Ίριδας Προκοπίου. Η έκθεση ολοκληρώνεται με άλλες σημαντικές φωτογραφίες της πόλης μας.
 
Η επιλογή των φωτογραφιών έγινε με σκοπό να βοηθήσει το Βαρωσιώτη θεατή να πραγματοποιήσει «ένα ταξίδι στην Αμμόχωστο» μέσα από φωτογραφίες. Ψάχνοντας μέσα στις φωτογραφίες θα βρει αγαπημένα πρόσωπα, φίλους, γείτονες, συμμαθητές.
Θα αναγνωρίσει εκκλησίες, κτίρια, σχολεία, καταστήματα, σπίτια,  δρόμους, γειτονιές και λεπτομέρειες που είχε ξεχάσει εντελώς. Ένας αριθμός εγγραφής αυτοκινήτου, μια εμπορική διαφήμιση εποχής, ένα σύνθημα στον τοίχο θα τον οδηγήσουν στο παρελθόν. Οι σπάνιες φωτογραφίες των παιδιών με τις καρναβαλίστικες αμφιέσεις και των παιδικών ομάδων στη γιορτή του πορτοκαλιού θα φέρουν σίγουρα αναμνήσεις από μια άλλη ξέγνοιαστη εποχή. Ο ίδιος προσωπικά αναγνώρισα ήδη πάρα πολλά άτομα. Είναι οι φωτογραφίες που χάσαμε, ή ακόμα που δεν είδαμε ποτέ. Άνοιξε η χρονοκάψουλα ξαφνικά και έφερε μπροστά μας απίστευτες εικόνες.
 
Την πραγματική αξία των φωτογραφιών θα την καταλάβει κανείς μόνο όταν ξαφνικά αντιληφθεί τι έχασε, το παρελθόν του, τις ρίζες του, ένα σημαντικό κομμάτι από τη ζωή του. Δεν έχει τίποτε να δείξει ή να δώσει στα παιδιά του.
 
 
 
 
 
Ευχαριστώ θερμά την Πρόεδρο κα Κλαίρη Αγγελίδου και το Διοικητικό Συμβούλιο του Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου που μου ανέθεσαν την οργάνωση και την επιμέλεια της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Ένα ταξίδι στην Αμμόχωστο, άνθρωποι και τόπος».
 
Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλω σε όλους όσοι μου εμπιστεύθηκαν τις φωτογραφίες τους από τις προσωπικές τους συλλογές και αρχεία. Παραθέτω τις πηγές των φωτογραφιών με τη σειρά που παρουσιάζονται  οι φωτογραφίες στην έκθεση.
 
Το αρχείο φωτογραφιών του Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου, τον Βάσο και Δέσπω Ζένιου, τη Μαρούλα Κάτζη, τη Στέλλα Ζένιου Φριτζέριο, τη Μηλίτσα Τουμαζή Χατζημανώλη, τη Σούλα Κυθραιώτου Ζαβού, την Ανδρούλα Προκοπίου Ζάγκύλου, την Ανδρούλα Γεωργιάδου, το αρχείο φωτογραφιών Βάσου Στυλιανού, την Κλαίρη Αγγελίδου, το αρχείο φωτογραφιών του Δήμου Αμμοχώστου, το αρχείο φωτογραφιών του Συλλόγου Αποφοίτων και Φίλων των Ελληνικών Γυμνασίων Αμμοχώστου, ( Σ.Α.Φ.Ε.Γ.Α.), το Μιχάλη Χριστοφόρου, τον Γεώργιο Χατζηκουμή, τη Λούλου Λειβαδιώτου, και τον Πανίκο και την Ίριδα Προκοπίου.
 
Εύχομαι καλό ταξίδι στην Αμμόχωστο.
 
Βάσος Στυλιανού
Φωτογράφος, Επιμελητής της έκθεσης φωτογραφίας.
Λεμεσός, 18 Νοεμβρίου 2011.