Δραστηριότητες
28/11/2011
Καλωσόρισμα από την Γενική Γραμματέα

Η ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ     ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ

ΚΑΛΗ   ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

 

 

 

Καλωσόρισμα από τη Γενική Γραμματέα κα. Μαρούλα Κάτζη.

 

Έντιμε Κύριε Δήμαρχε της κατεχόμενης πόλης μας,

Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Πρόεδροι Σωματείων,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, αγαπητά μέλη και φίλοι – φίλες  του Λυκείου μας,

 

Εκ μέρους της Προέδρου μας και του Διοικητικού συμβουλίου του Λυκείου μας σας καλωσορίζω με ξεχωριστή χαρά στη σημερινή μας εκδήλωση, που γίνεται ακριβώς με το σκοπό να φέρει του Αμμοχωστιανούς πιο κοντά, να συμβάλει ώστε συνεχώς να ανανεώνουν και διατηρούν συνεκτικούς δεσμούς, μεταξύ τους και με την πολυαγαπημένη πόλη. Την πόλη στην οποία αφήσαμε την ψυχή μας μαζί με όλα μας τα υπάρχοντα, κι ανάμεσά τους, από τα πολυτιμότερα, τις φωτογραφίες μας.

Προσωπικές, οικογενειακές,  σχολικές, από εκδηλώσεις της πόλης, από δραστηριότητες και κοινούς εορτασμούς, από εκδρομές.

 

Η φωτογραφία ανανεώνει τη μνήμη, μας συνδέει με το παρελθόν,  μας επιτρέπει να παρακολουθούμε την πορεία μας και τη συνέχεια μέσα στη ζωή μας. Αυτό το ανεκτίμητο μέσο ανανέωσης της μνήμης, για μας τους εκτοπισμένους έχει χαθεί.

 

Τα 38 σχεδόν χρόνια της κατοχής, η καθημερινή μέριμνα, η ανάγκη της επιβίωσης και προκοπής, αναπόφευκτα ξεθωριάζουν τις μνήμες μας, που ακαριαία διακόπηκαν εκείνη τη μαύρη μέρα του Ιούλη του 1974.

Για τους νεότερους που δεν έχουν καθόλου μνήμες από την πόλη αυτή η έκθεση ας είναι ένα κίνητρο για να θελήσουν να τη γνωρίσουν. Να τη γνωρίσουν όπως ήταν και όπως λειτουργούσε τότε που την αφήσαμε. Από διηγήσεις,  από βιβλία.

Η κατεχόμενη πόλη στη σημερινή της κατάσταση, όπως την κατάντησε ο κατακτητής και ο χρόνος, η εγκατάλειψη και η αφροντισιά, δεν μπορεί να δώσει την εικόνα της άλλοτε ζωντανής,  πανέμορφης, καθαρής και τακτοποιημένης πολιτείας.

Στοιχεία της ταυτότητας και φυσιογνωμίας της έχουν βάναυσα κακοποιηθεί. Η κακόγουστη μεταμφίεση ας είναι παροδική. Ας κρατήσουμε στη μνήμη την αληθινή Αμμόχωστο μέχρι την ευλογημένη ώρα της επιστροφής.

 

Το φωτογραφικό υλικό που εκτίθεται σήμερα στρέφει τη σκέψη μας σε όμορφες εποχές

τότε που η ζωή κυλούσε ανέμελα, και μας μεταφέρουν σε σχολικές τάξεις, σε γιορτές και εκδηλώσεις της Αμμοχώστου, εθνικές και  καλλιτεχνικές.

 

 

Η Πρόεδρος του ΛΕΑ κα. Κλαίρη Αγγελίδου θα απευθύνει χαιρετισμό στη συγκέντρωση.